Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Geen termijn aan verzoek aangiftebiljet voor teruggave btw

Geplaatst op: 20-12-2017, 15:28:53

Als een btw-plichtige geen aangiften btw indient, moet hij de inspecteur vragen om een uitnodiging tot het doen van aangifte. Volgens de wet moet hij dit doen voor het tijdstip waarop de belasting moet worden betaald. In de praktijk is dat één maand na afloop van het kwartaal waarin de btw-schuld is ontstaan. De Hoge Raad, 15.12.2017 (HR:2017:3127), heeft nu beslist dat deze termijn niet geldt bij een teruggave van btw.

Te laat?

Meneer A. heeft zonnepanelen laten plaatsen op het dak van zijn privéwoning en heeft deze op 1 september 2012 in gebruik genomen. Nadat de conclusie in de zaak Fuchs verschenen was, heeft meneer A. op 8 maart 2013 een verzoek ingediend om aangemerkt te worden als ondernemer voor de btw. Hij levert immers ook elektriciteit tegen vergoeding aan de energiemaatschappij.

De inspecteur registreert meneer A. en reikt een aangiftebiljet uit. Meneer A. doet vervolgens aangifte waarin hij per saldo € 810,- aangeeft aan terug te ontvangen btw. De inspecteur wijst het verzoek om teruggaaf af, omdat dit niet binnen de gestelde termijn zou zijn gedaan.

Op tijd!

Een ondernemer is wettelijk verplicht om zich als btw-plichtig ondernemer aan te melden. Als de ondernemer per saldo moet betalen, moet hij zich melden binnen één maand na afloop van het kwartaal waarin hij is gestart. Als een ondernemer geen belasting hoeft te betalen, is er in de wet geen termijn opgenomen om zich als btw-ondernemer te melden en om aangiften te vragen.

HR
2.4. Belanghebbende heeft niet eerder dan in maart 2013 verzocht te worden uitgenodigd tot het doen van aangifte over de periode 1 september 2012 tot en met 31 december 2012. Op grond van artikel 10, lid 2, AWR in samenhang gelezen met artikel 25, leden 1 en 3, van de Uitvoeringsregeling AWR wordt de aangiftetermijn in de regel op een kalenderkwartaal gesteld. Het verzoek van belanghebbende betrof derhalve tijdvakken die reeds waren verstreken op het tijdstip waarop hij het verzoek deed. 
Aangezien met betrekking tot de maand september 2012 de door belanghebbende in aftrek te brengen omzetbelasting de door hem verschuldigde belasting overtrof, was belanghebbende niet op de voet van artikel 6, lid 3, AWR gelezen in samenhang met artikel 3, lid 1, van de Uitvoeringsregeling AWR gehouden de Inspecteur te verzoeken om een uitnodiging tot het doen van aangifte en moet het verzoek worden aangemerkt als een verzoek in de zin van artikel 6, lid 2, AWR. Naar volgt uit hetgeen in 2.3.3 hiervoor is overwogen, geldt in deze gevallen geen termijn waarbinnen een verzoek om te worden uitgenodigd tot het doen van aangifte moet worden gedaan, zodat belanghebbende niet kan worden tegengeworpen dat hij het verzoek niet tijdig heeft gedaan.

Het hiervoor in 2.2 weergegeven andersluidende oordeel van het Hof geeft derhalve blijk van een onjuiste rechtsopvatting. De klachten slagen

U bent dus pas verplicht om bij de Belastingdienst om btw-aangiften te vragen, als u per saldo btw moet betalen.

Alsnog terugvragen?

Dit opent een nieuwe mogelijkheid voor mensen die zich tot nu toe niet bij de Belastingdienst hebben aangemeld voor btw-teruggaaf wegens de aanschaf van zonnepanelen, vooral als het de periode voor 20 juni 2013 betreft. Zij kunnen alsnog een teruggaafverzoek indienen.

Minder duidelijk is het als de Belastingdienst in het verleden al een teruggaafverzoek - naar nu blijkt ten onrechte - heeft afgewezen. We raden u aan om dan nu opnieuw een verzoek in te dienen, in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Vijfjaarstermijn

Betreft het btw die in 2012 aan u is gefactureerd? Dien dan uw teruggaafverzoek nog dit jaar (2017) bij de Belastingdienst in, anders is uw vordering verjaard.

Bron: Nieuwsflits tipsenadvies-medicus.nl van 20 december 2017 en De Hoge Raad, 15.12.2017 (HR:2017:3127)

Ga terug naar de vorige pagina